Followers

Tuesday, June 17, 2008

13 Jun 2008 - majlis untuk Amirul

Sape Amirul..hemm practical student kt opis aku. Genap 6 bln dia buat praktikal so opis buat la makan2 skit..So mkn malam di Nyonya Kitchen,section 9 shah alam..Opis aku x ramai so manager aku srh bw hubby n aina sekali..Ok jg..kang kesian pulak tinggal diaorg berdua kt rmh..Sepatutnya majlis start pkl 6.30 tp aku terlewat sampai. Hubby balik keje lambat pulak, pkl 7 baru kami sampai. Then majlis start.. sikecik tu pn sibuk la tangan capai itu ini, sibuk nk mkn jga pd hal mama dh bg aina mkn kenyang2 sblm dtg. Gembira nya dia mengalahkan Abg Amirul. Menu nya Seafood Special..hemmm yummy sedappppp sgt..makin tombam la aku.








Malam tu aina tido lewat, pkl 10 br tido..Agak2 pagi mcm tu aina gelisah jer.. bdn aina panas...hem demam pulak. Sabtu mama ada gathering dgn geng2 CARI tp aina pulak demam. X dpt la mama join, rugi je rasa nyer tp x pe lh..nk buat camane kan..Mlm nyer badan aina still pns..selsema mcm baru nk jd. Tido pn x nyenyak gelisah je.
Ahad pagi mcm dh ok so kluar la mkn kt luar meraikan abah aina sempena Father's Day. Aina meragam jer..x pernah lg dia x happy mcm tu klu keluar jln2. lps mkn terus blk je. Mlm nyer badan aina makin panas , dengan selsema nye lg..merengek je aina. Puas la aku tuam dgn air asam jawa. Pastu teringat petua kakak opis aku balut kaki dgn towel yg direndam dgn cuka makan tu. Terus hubby pi beli cuka, cari stokin yg dh lama.. basah kan stokin tu then bg aina pakai. Hehehe tetiba je muncul idea nk guna stokin, towel cam ssh plak sbb aina nk berdukung je.
Sudah nye x tido sgt la aku mlm tu, aina x nk baring langsung..pulak tu abah nk ganti2 dukung aina pn aina x berapa nk. Jenuh jg la mama.Aina tido lama skit mama letak atas tilam, tahan la 5 minit pastu nangis...dukung semula..mcm tu la sampai pg..Pagi isnin x pi keje la aku..Alhamdulillah tgh hari badan aina dh kebah. Mkn pn lalu cuma susu je x nk sgt. Hemmm dh 2x aku cuba petua kakak opis aku tu, alhamdulillah setakat ni membantu.
Hari ni kepala mama berattttt je, rasa mcm kembang kuncup kembang kuncup. Penangan x cukup tido tp dh nama pn ibu..apa saja untuk anak..Sbb tu lh bila salah seorg sahabat Nabi tanya siapa yg patut kita patuh dan taat slps Allah dan Rasul.....
Sabda Nabi Muhammad : "ibu"
Sahabat Nabi : selepas tu?
Sabda Nabi Muhammad : "ibu"
Sahabat Nabi : selepas tu?
Sabda Nabi Muhammad : "ibu"
Sahabat Nabi : selepas tu?
Sabda Nabi Muhammad : Ayah.
Ada sebab kenapa Nabi sebut "ibu" 3x dan sekarang baru aku betul2 faham..

Friday, June 13, 2008

Luahan hati..agak nyer la!!

Hemmm....nk update apa ye, mcm x de cite yg menarik jer. Sepanjang minggu ni aku n family lalui rutin yg biasa. Cuma rabu lepas aku dh bawa aina pi bersunat..alhamdulillah dh lps 1 tanggungjawab wlu pn mcm dh terlambat jer. 9 bulan baru nk sunat kan bby girl.

Minggu ni juga dpt berita adik aku dh confirm dpt jawatan penguatkuasa JpJ tu. Sekali lg alhamdulillah, mak abah dh boleh senang hati.So training 6bln kt teluk senangin , lumut..Jumaat depan mak n adik akan dtg rmh aku nk angkut brg2 adik yg dia tinggal kt rmh aku tu..
boleh la aina jumpa opah. Harap2 tok wan pn dtg jg nnt.

Semalam jg aku borak2 dgn kwn aku, yg aku pegi weeding dia kt Jementah tu. Cite2 psl hidup dia la..dpt keje baru yg lg bagus dr sekarang, dh beli keta, bakal beli rumah x lama lg. Nk buat umrah n sambut raya kt mekah tahun ni..tu plan hb dia la..
Sekali fikir untung nyer dia. Wlu pn status sebagai isteri kedua tp ada juga kelebihan nye. Dlm masa yg singkat keperluan hidup dh hampir complete. Cuma anak je plan sbb nk honeymoon puas2 dulu, nk bg perhatian kt keje baru 2,3 bulan then baru nk ada anak. Dia offer aku keje kt tmpt baru dia dgn gaji yg lbh tinggi dr sekarang. Kata dia dgn jawatan dia sebg Admin/Hr Exec dia gunakan la utk tolong kengkawan.

Tp kt KL la dear, jauh utk aku. Berbalik pd kehidupan dia, sesekali fikir mmg jealous jg tp bila fikir blk berkali2 setiap org nasib dan rezeki berbeza. Mungkin rezeki dia murah dr segi harta benda n wang ringgit tp akan kurang perhatian dr suami sbb suami ada 2 keluarga. Aku plak, wlu harta benda dan wang ringgit x semewah mane tp aku n hubby sentiasa bersama insya Allah. So aku ada kelebihan kt situ..aku blh bersama2 dgn hubby berusaha untuk kesenangan family aku. Aku juga dh ada anak yg sentiasa menggembirakan n membahagiakan aku n hubby.
Tp apa2 pn dugaan rmh tangga x pernah habis. Bkn seme perkahwinan bermadu tu akan kalut dn x seme yg x berkongsi suami tu akan bahagia selamanya.

Setakat ini, kwn aku tu mmg jaga hati family sebelah sana. Sentiasa sedar diri berkongsi. Aku plak setakat ni masih bahagia dn x byk mslh yg besar2. Gaduh2 tu ada juga, biasa la.. DIULANG 'SETAKAT' INI ye..
In future x siapa yg tahu..kdg2 apa yg kita rasa betul, tepat n serasi skrg mungkin akan berubah suatu hari nnt. KENAPA? cth sepupu aku sendiri..kawin awal tp x dpt anak, lps 5 thn baru dpt anak perempuan..tabah betul dia org menghadapi dugaan Allah..tapi lps anak tu umur 5 tahun tetiba suami dia buat hal..kucar kacir hidup, hbs harta benda tergadai..Kdg aku x faham knp dugaan x de anak tu dia org blh hadapi berdua tetiba dh dapat apa yg diharapkan x hargai pulak. Bahagia yg dibina dihancurkan sendiri. Adik sepupu aku tu pn berpisah jg dgn suami nyer setelah 10 thn perkahwinan. Perkahwinan yg nmpk bahagia dgn sepasang anak tetiba dilanda badai. Sorang lg sepupu aku..Bercinta 6 thn, bertunang 3 thn tp kawin cuma seminggu shj...SEMINGGU saja tau. Rupanya tempoh 9 thn perkenalan tu x cukup nk kekal dlm sebuah perkahwinan.

Bos aku, genap 10 thn perkahwinan kawin lg satu..Hidup yg sebelum ni teratur tetiba kelam kabut,sampai ofis pn jd kelam kabut (ampun bosssss) Sekali lg KENAPA? entah la, mgkn sbb kita manusia..lemah,tamak,kurang sabar,x bersyukur..hemmm takut pulak aku..Tp yg pasti aku kene berusaha dan berdoa untuk kekal bersama hubby n anak2, aman bahagia sampai akhir hayat. Usaha dan doa tu yg penting..InsyaAllah.

UIshhhh panjang pulak. Td mcm x de idea je tetiba panjang pulak posting hari ni..Ok lah, minggu depan update lg.



Thursday, June 5, 2008

Tumbuh Gigi ?? hemmmmm

Assalamaualiakum..

Cerita ceriti myfik seperti biasa, menjalani rutin kehidupan yang kadang2 amat meletihkan..
Dengan keadaan semasa yang agak menekan hidup di bandar ni. Semalam PM dh umum kan harga petrol naik RM0.78 sen jadi RM2.70 seliter sekarang ni..Ya Allah....bertambah2 bajet.
Tapi apa buat, nak x nak terpaksa terima and hadapi semua tu juga..Ahhh x nk la citer hal2 yg memeningkan ni..

Back to myfik..semalam petang lps aina settle dinner aku main2 jap dgn aina sementara nk mandikan dia. Time baring2 tu aku belek2 mulut aina...Yessss aina dh nk tumbuh gigi..Atas and bawah..Sebenarnya dr hari khamis minggu lps aku perasan ada mcm warna putih kt gusi atas aina. Aku dh agak maybe gigi nk tumbuh tp bila rasa dgn jari licin jer so aku ingat maybe aku jer yg perasan kot. Rupa nya mmg betul dah tu bila belek gusi bawah pun dh rasa gigi baru nk tumbuh.
Seronok betul mama. Bukan apa nnt senang mama nk bg makan makanan yang perlu untuk aina kunyah. Macam sekarang aina x nak sgt dh mkn makanan yg hancur sgt ni, tp bila bg yg kasar2 aina x de gigi lg nk kunyah..buah pulak x nak yg dh direbus or stim or blender jd puri..nk gigit n kunyah sendiri..kesian mama tgk. X pe lps ni aina blh mkn makanan org besar ok :-)

Aina menyanyi..Lagu apa tu sayang??
video

Monday, June 2, 2008

Wedding - Putrajaya 25 May 2008

Majlis perkahwinan sepupu hubby kt putrajaya..hemmm simple but seronok sbb dapat jumpa n berkumpul dengan keluarga sebelah hubby. Dh lama juga x jumpa walaupun masing2 kt KL jer..
Tu lah masing2 busy, kadang2 terfikir apa yg di sibuk kan sgt. Entah la lumrah hidup dizaman ini, kadang2 wang ringgit lebih mahal dr ikatan kekeluargaan. So majlis2 macam ni je lah dapat berjumpa dan mengeratkan lagi silaturrahim.

Keluarga sepupu yg kawin ni kat Ampang, Sabtu 24hb tu dh ada majlis akad nikah kt Ampang, tak ada majlis bersanding. Majlis hari ahad ni kira mcm buat sekali gus utk both side. Rancang nye kami nk berkumpul kt masjid Putrajaya then baru bertolak ke presint 11 rmh kakak pengantin perempuan, tp aku n family lmbt sbb aina tido so kami terus je ke presint 11. Dua tiga kali pusing jg la baru sampai, sesat :-)
Sampai tu pengantin tgh siap2 n makeup, so sementara tu borak2 buka cite dgn mak2 sedara n sepupu sebelah hubby. Aina....hem mama senang hari tu sbb ramai sgt pengasuh yg sukarela jaga aina. lepas sorang sorang. lbh kurang pukul 1 rombongan bergerak ke presint 10 rmh pengantin lelaki. Majlis yg sederhana tp meriah. Makanan nye pn best sgt..Anyway Selamat Pengantin Baru Joyah huhu!!











Hemmm ape lg ye, ha semalam birthday mak...Aku wish jer mak,aku doa kan moga mak panjang umur,sihat dan tenang selalu. Main balas2 mms dgn mak je la hehe]

HAPPY BIRTHDAY MAK, LUV U SO MUCH

Flickr

Pages - Menu